donderdag 15 juni 2017

Dit jaar bestaat het Junior Eurovisiesongfestival alweer 15 jaar! Duizenden kinderen schrijven zich jaarlijks in met een zelfgeschreven liedje. Duizenden! En dat vind ik knap. Ik was vroeger op de camping bij de pingpongtafel al te bang om 'hoi' te zeggen tegen vreemden... Dus gooide ik de cuteness van m'n 4 jaar jongere broertje in de strijd om vriendinnen te maken. Maar deze Songfestivaldeelnemers zorgen met hun gouden keeltjes bij menigeen voor kippenvel, zo in hun eentje op een enorm podium voor een groot publiek. En als ze winnen, komen ze voor een nog veel groter publiek te staan.

Ook bij de juniorversie van het songfestival is het al even geleden dat we de eerste plek behaalden. In oktober 2009 zat voor mijn gevoel heel Nederland gespannen voor de buis, want hottie Ralf Mackenbach vertegenwoordigde ons met het nummer Click Clack. Een nummer over tapdansen, maar volgens mij heb ik dat nooit begrepen. Het klonk lekker, Ralf was leuk om naar te kijken en samen met vier jonge showmannetjes maakte hij er met z'n tapschoenen één grote muzikale danceshow van. Ik moet overigens wel toegeven dat ik die eerste plaats niet meer zo goed snap als ik nu het optreden terugkijk. Enfin, hij is wel de enige die ons die eervolle eerste plek heeft bezorgd! Zelfs de meiden van OG3NE (toen nog als Lisa, Amy & Shelley) die twee jaar daarvoor meededen, deden hem dat niet na. Die eindigden - net als dit jaar op het 'grote' Eurovisiefestijn - op een elfde plaats.

Wat is er gebeurd met de jongen die ooit het paradepaardje van Nederland was? Als je denkt dat hij na zijn Songfestivalcarriëre alleen maar met zijn neus in de boeken zat om zijn vwo-diploma te halen, dan heb je het mis. I don't blame you, ik dacht dat namelijk wel. Ralf bleek geen eendagsvlieg en kreeg rollen in de musicals Tarzan en Beauty and the Beast, hij sprak de stem in van Wickie de Viking en was jurylid van Sterren Springen op Zaterdag. Inmiddels studeert hij of is hij net klaar met zijn studie Natuurkunde aan de Technische Universiteit. Wat hij hierna gaat doen kan ik nergens terugvinden, maar als ik een suggestie mag doen: is solliciteren naar een functie als stand-in voor Daniel Radcliffe (Harry Potter) misschien een idee? #lookalike

Het Junior Songfestival is in 2016 niet op televisie uitgezonden, maar hier komt dit jaar gelukkig verandering in! In september worden de halve finales en de finale uitgezonden op NPO Zapp. Kun je daar niet op wachten? Klik hier voor de audities.