In de nieuwe dramaserie De Zaak Menten zien we hoe journalist Hans Knoop, hoofdredacteur van het weekblad Accent, langzaam persoonlijk betrokken raakt bij de jacht op de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Pieter Menten leeft al jaren in zijn enorme villa in het Gooi als hij besluit een deel van zijn kunst te laten veilen. In De Telegraaf wordt hij naar aanleiding hiervan geïnterviewd over zijn kunstverzameling. De Israëlische journalist Chaviv Kanaan stuit op het interview via de Nederlandse correspondente dr. Henriëtte Boas. Kanaan beschuldigt Menten van de executie van Joden, onder wie veel van zijn familieleden, in de Poolse dorpen Podhorodce en Uricz. Het drieluik De Zaak Menten is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Hans Knoop.

Gerechtigheid verjaart niet. Het drieluik De Zaak Menten is een nieuwe dramaserie, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van journalist Hans Knoop. Hij probeerde in de jaren ’70 de waarheid achter de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten te achterhalen. Het zorgde in de jaren ’70 voor veel reuring in zowel de media als de politiek.

In De Zaak Menten zien we hoe journalist Hans Knoop, hoofdredacteur van het aan De Telegraaf gelieerde weekblad Accent, langzaamaan persoonlijk betrokken raakt bij de jacht op de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Pieter Menten leeft al jaren in zijn enorme villa in het Gooi als hij besluit een deel van zijn kunst te laten veilen. In De Telegraaf wordt hij naar aanleiding hiervan geïnterviewd over zijn kunstverzameling. De Israëlische journalist Chaviv Kanaan stuit op het interview via de Nederlandse correspondente dr. Henriëtte Boas. Kanaan beschuldigt Menten van de executie van Joden, onder wie veel van zijn familieleden, in de Poolse dorpen Podhorodce en Uricz. Kanaan komt via Boas in contact met Knoop en vertelt hem dat Menten in '43 drie treinwagons vol gestolen schilderijen naar Nederland liet brengen; de zaak Menten is geboren. Knoop bijt zich vast in het verhaal, maar Menten geeft zich niet zomaar gewonnen.

Jan Slagter: “Ik herinner mij nog goed wat de impact destijds was van de zaak Menten. Het is daarom erg belangrijk dat dit onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis nooit wordt vergeten.”

De cast bestaat o.a. uit Guy Clemens (Hans Knoop), Aus Greinadus sr. (Pieter Menten), Noortje Herlaar (Betty Knoop) en Carine Crutzen (Meta Menten).

Uitzending

Woensdag om 20.30 uur
vanaf 23 nov 2016

Medium

Televisie, online

Zender

NPO 2

Doelgroep

Thema

drama

Omroep

MAX

 

Meer informatie over reclame op tv

 
 
 
 
 
 

Adverteren rondom NPO-programma's?

Neem contact met ons op voor de inkoopmogelijkheden.

Dennis Hendriks
accountmanager