In Hoofdzaken krijgen kinderen een knipbeurt bij de Brabantse kapper Marko. In de kappersstoel vertellen zij hoe ze in het leven staan, wat hun kopzorgen zijn of waar ze juist heel blij van worden. Zo zien we niet alleen wat er óp hun hoofd gebeurt, maar horen we vooral ook wat zich ín hun hoofden afspeelt.

Of het nou gaat over angst, liefde, stress, groter worden of je eigen lichaam, in Hoofdzaken vertellen de geknipte kinderen altijd openhartig en zonder gêne hun verhaal. Grappige en ontroerende verhalen vol anekdotes die voor veel kinderen én hun ouders herkenbaar zullen zijn. Het gesprek is pas klaar als de kinderen helemaal tevreden zijn met hun nieuwe coupe.

De kinderen delen soms luchtige en alledaagse verhalen zoals Wester die de geluiden van alle dieren op de planeet kan imiteren en moppentapper Nikkie die de ene na de andere goeie grap uit haar hoge hoed tovert. De vloggende en identieke tweeling Jaydah en Djaiony vertellen over alle voor- en nadelen van het tweeling zijn.

Maar er worden ook serieuze gesprekken gevoerd. Zo vertellen Marley en Dewi over hun jarenlange strijd met depressie. Ze hopen met hun verhaal andere kinderen te laten weten dat ze niet de enigen zijn. Of het verhaal van Jennifer die als klein kind ernstige brandwonden opliep en nu enorm verdrietig wordt van pestende klasgenoten die haar uitmaken voor “fikkie” en haar “vies” vinden. We zien hoe het gesprek met Marko, én haar nieuwe kapsel haar zelfvertrouwen geeft.

Uitzending

Zondag om 18.15 uur
vanaf 24 mrt 2019 tot 2 jun 2019

Medium

Televisie, online

Zender

NPO Zapp en Zappelin

Doelgroep

Thema

Kinderen 3-12 jaar

Omroep

VPRO

Daphne Mylonas
accountmanager