Onder de noemer 2Doc zijn op NPO 2 verschillende boeiende documentaires te zien. Hieronder een greep uit het uitgebreide aanbod.

Verlegen om woorden - Op dinsdag 8 september, 23.00 uur (NTR)
In de documentaire Verlegen om woorden worden mensen geportretteerd die de strijd zijn aangegaan met hun laaggeletterdheid. Ze leren dingen die ze direct in de praktijk kunnen toepassen, zoals het voorlezen van simpele teksten aan hun kinderen of het plaatsen van een advertentie op marktplaats, waardoor ze snel meer mee kunnen komen in de 'normale' maatschappij van geletterden.

Die kleine is alles voor mij - Op maandag 14 september, 20.25 uur (NCRV)
Lislene wordt vlak voor de bevalling van haar eerste kind door haar vriend na een ruzie op straat gezet met de woorden: ‘Rot op met dat kutkind van je’. Na een nachtelijke omzwerving komt ze in het ziekenhuis terecht waar dochter Luna wordt geboren. Lislene (25) doet aangifte van mishandeling tegen haar vriend en gaat in een blijf-van-mijn-lijf-huis wonen.

1971 - Op dinsdag 15 september, 22.55 uur (VPRO)
In 1971 brak een groep Amerikaanse activisten in bij een FBI-kantoor en namen alle dossiers mee die ze maar konden vinden. Die verspreidden ze vervolgens onder de pers. Ze zijn nooit gepakt en vertellen in deze documentaire waarom en hoe ze dit deden.

A leak in paradise – Op woensdag 16 september, 23.00 uur (KRO-NCRV)
Tweemaal lekte de Zwitserse bankmedewerker Rudolf Elmer gegevens van steenrijke rekeninghouders van de Zwitserse private bank Julius Bär aan WikiLeaks. In de internationale co-productie A Leak in Paradise onderzoekt regisseur David Leloup het verhaal van klokkenluider Elmer en de belastingparadijzen.

Kleine delicten - Op maandag 21 september, 20.25 uur (VPRO)
Gefascineerd door kleine delicten onderzoekt Jaap van Hoewijk de ‘huis-, tuin- en keukenzaken’ bij de politierechter in Haarlem. De regisseur, en de kijker met hem, vraagt zich af: zou ik daar zelf ook als verdachte kunnen zitten? En hoe zou ik oordelen?

Twijfelachtige delicten - Op dinsdag 22 september, 20.25 uur (VPRO)
Tweeluik met Kleine delicten, zie 21-9. In deze documentaire wordt dieper ingegaan op een paar strafzaken die betrekking hebben op mishandeling. Anders dan bij alcoholmisbruik of diefstal kan de politierechter hier niet uitgaan van de feiten, maar moet hij ter plekke beslissen wie er gelijk heeft en het is vaak Zijn woord tegen het Hare. Ook hier kan de kijker op basis van de voorgelegde getuigenissen zelf zien of zijn mening wel of niet overeenkomt met het oordeel van de rechter.

Retour Hemel II - Maandag 28 september, 20.25 uur (MAX)
Het tweede deel van de bijzondere documentaire van journalist Mark Bos, die afgelopen mei overleed aan de gevolgen van kanker.

The Look of Silence - Op woensdag 30 september, 23.00 uur (VPRO)
Het vervolg op de gelauwerde film The Act of Killing. Ditmaal richt Joshua Oppenheimer zich op de slachtoffers van de genocide in Indonesië. Een familie komt erachter wat er met hun zoon is gebeurd doordat een van de moordenaars er openlijk over praat op door Josh geschoten materiaal voor The Act of Killing. Jongste broer Adi, die zijn broer nooit heeft gekend en zelf werkt als opticien, wil de daders ontmoeten. Hij meet hun ogen op en hoort ondertussen hun verhalen aan (zonder dat ze weten wie ze voor zich hebben). Hoe is het om in land te leven tussen daders die nooit zijn gestraft voor hun daden?

Good Morning South Sudan - Op woensdag 7 oktober (EO)
Over de hoop en strijd in Zuid-Sudan.

Democrats - Op woensdag 14 oktober, 23.00 uur (VPRO)
De nieuwe grondwet van Zimbabwe moet worden opgesteld door vertegenwoordigers
van twee rivaliserende partijen. Ze trekken eerst het land in om tijdens hoorzittingen te vernemen wat de bevolking zelf wil. Met die kennis moeten ze naar de onderhandeltafel en uiteindelijk bepaalt een referendum of die grondwet er door komt. Democratie in de maak.

De Tegenprestatie - Op maandag 19 oktober, 20.25 uur (HUMAN)
Over cliënten en medewerkers van de sociale dienst Rotterdam.

Yahya zoekt werk - Op maandag 26 oktober, 20.25 uur (NCRV)
Julia von Graevenitz volgde twee jaar een Nederlands-Marokkaanse jongen in A’dam Nieuw-West (Yahya, 19) die naarstig op zoek is naar school en werk. Een vroegtijdig schoolverlater die tot inkeer is gekomen, geen inkomen heeft en niet de criminaliteit in wil. Maar zonder startkwalificatie kom je nergens...

Citizen Four - In november, 23.00 uur (VPRO)
Laura Poitras werd benaderd door Edward Snowden en hielp hem als klokkenluider aan een podium. Daarmee kwam ze zelf meteen ook op de zwarte lijst. Dit is haar eigen film over Snowden en tevens deel 3 in haar drieluik over de VS. De meest besproken film van 2014/2015, veelvuldig bekroond én winnaar van de Oscar voor beste documentaire 2015.

Sgt. Bowe Bergdahl, the real Homeland - 11 november (VPRO)
Bowe Bergdahl wordt gezien als de 'echte' James Brody uit Homeland. Bergdahl werd als Amerikaanse soldaat na vijf jaar gijzeling in Afghanistan vrijgelaten. Hij keert terug naar de VS waar zijn peloton hem uitmaakt voor deserteur en handlanger van de Taliban. Een reconstructie.

Terug naar huis - Op maandag 2 november, 20.25 uur (KRO-NCRV)
De 16 jarige Tanja is na een crisis in een instelling opgenomen. Volgens nieuwe inzichten gaan jongeren naar huis zodra de ergste crisis voorbij is. De behandeling gaat thuis door. Het werkt beter maar kunnen de ouders de zorg wel aan?

Très Sexy! - Op maandag 9 november, 20.25 uur (VPRO)
Hoe vrijzinnig en tolerant zijn we met betrekking tot seksualiteit? De film onderzoekt de veranderende seksuele moraal onder jongeren van 18 tot 24 jaar. Niemand anders dan zijzelf bepalen wat seksualiteit is, wat een mooi lichaam is en wat en met wie je iets met dat lichaam doet. En vooral ook wie ze seksueel willen zijn, zonder in een hokje te worden gestopt. Worden we nu preutser en conservatiever of gaan jongeren juist veel vrijer om met seksualiteit? De documentaire vormt een afgesloten wereld van jongeren. Er zijn geen volwassenen, geen experts, geen vaders en moeders. Jongeren met een eigen lichaamstaal en een eigen definitie van schoonheid en seksualiteit.

Het was maar een ongelukje - Op maandag 16 november (KRO-NCRV)
Het thema kindermishandeling belichten vanuit het perspectief van de hulpverleners van de Forensische Polikliniek Kindermishandeling. Deze polikliniek voert deskundig letselonderzoek uit in opdracht van een melding van kindermishandeling uit de medische en juridische sector.

Suriname revisited - Op woensdag 25 november, 23.00 uur (NTR)
Op 25 november is het precies 40 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd. Voor de Surinaamse juriste Lilian Goncalves ging een droom in vervulling. Maar een paar jaar later sloeg die droom om in een nachtmerrie. Bij de militaire staatsgreep verloor ze haar broer en kort daarna bij de Decembermoorden haar man. Ze vluchtte naar Nederland en bond een levenslange strijd voor gerechtigheid aan.

Tot de dood ons scheidt - In december, 20.25 uur (NCRV)
Tot de dood ons scheidt van Niels van Koevorden speelt zich geheel af in de spreekkamer van een relatietherapeut voor senioren. In het strakke filmkader passeren verschillende echtparen de revue. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal 70-plussers zijn en hebben besloten om uit elkaar gaan.

Wij Moszkowicz - In 2016 (NCRV)
Na een ongeluk tijdens een avondje doorzakken ontdekt Max Moszkowicz dat zijn leven akelig veel overeenkomsten vertoont met dat van zijn vader Robert. Hij leeft een leven vol vrouwen en drugs. Een leven dat hij verafschuwt. Hij heeft inmiddels de liefde van zijn leven gevonden en wil met haar een gezin stichten, maar snapt dat hij alleen een goede vader en echtgenoot kan zijn als hij het familiepatroon doorbreekt. Persoonlijke en nietsontziende analyse van de Moszkowicz dynastie, gemaakt door de (klein)zoon.

Uitzending

Elke werkdag vanaf 19 jan 2016

Medium

Televisie, online

Zender

NPO 2

Doelgroep

Thema

non-fictie

Omroep

KRO-NCRV,VPRO,BNN-VARA,AVROTROS,EO,NOS,NTR,MAX

 

Meer informatie over reclame op tv

 
 
 
 
 
 

Adverteren rondom NPO-programma's?

Neem contact met ons op voor de inkoopmogelijkheden.

Nathalie Texel
av planner