Bereik miljoenen Nederlanders
Adverteren bij de publieke omroep
Gratis media-advies

Hier kan je de antwoorden op veelgestelde vragen over de beoordeling van commercials vinden. Staat jouw antwoord er niet tussen? Neem gerust contact op via ster@ster.nl!

Beoordeling van commercials

Beoordeelt Ster een commercial vóór uitzending?

Ja, iedere commercial wordt vóór uitzending beoordeeld. Daarbij toetsen we verschillende aspecten. We voeren onder meer een technische controle uit om te beoordelen of de commercial voldoet aan de kwaliteitseisen, zoals het juiste geluidsniveau. Daarnaast controleren we of de inhoud van de commercial voldoet aan wet- en regelgeving, waaronder de Mediawet, regels van het Commissariaat voor de Media en de Reclamecodes van de Stichting Reclame Code.

Hoe bepaalt Ster welke reclames wel of niet worden uitgezonden?

In sommige gevallen zijn de regels helder. Zo is reclame voor tabaksproducten en aanverwante artikelen, medische behandelingen en geneesmiddelen die enkel op recept verkrijgbaar zijn, verboden. Ook mag alcoholreclame pas na 21.00 uur worden uitgezonden. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de afzender van een reclame duidelijk herkenbaar is en dat de reclame de publieke omroep niet schaadt.

 

We toetsen commercials ook op ‘goede smaak’. Daarbij beoordelen we of een uiting, volgens de huidige, algemene maatschappelijke opvattingen, de grenzen van het toelaatbare overschrijdt. Dit is deels subjectief en verandert door de tijd heen. Er zijn voorbeelden van commercials die we in het verleden toelaatbaar vonden maar die Ster nu niet meer zou uitzenden. Grof taalgebruik kan hier bijvoorbeeld onder vallen of het ongepast gebruik van naakt, seks of erotiek. We letten ook op mogelijke kwetsende of discriminerende elementen.

 

Soms is de beoordeling niet klip en klaar. In zulke gevallen probeert Ster in te schatten hoe een rechter, het Commissariaat voor de Media of de Reclame Code Commissie (RCC) zou oordelen bij een eventuele klacht. We raadplegen daarbij ook eerdere uitspraken van de RCC.

 

We hebben een grote verantwoordelijkheid omdat we bij weigering ook het risico lopen dat iemand een gang naar de rechter maakt of de publiciteit zoekt, waarbij onze beslissing verdedigbaar moet zijn. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in Nederland en dat geldt ook voor reclameboodschappen. We moeten onderscheid maken tussen het inhoudelijk niet eens zijn met een spot of dat de spot echt niet aan eerder genoemde richtlijnen voldoet. 

 

Tot slot kan Ster, indien zij besluit tot uitzending, altijd haar mening bijstellen en een commercial terugtrekken op het moment dat hier aanleiding toe is. Bijvoorbeeld als er gegronde klachten aan het licht komen waarvan Ster niet eerder op de hoogte was. 

Kan een afgekeurde commercial nooit meer worden uitgezonden?

Soms is het mogelijk om samen met de adverteerder een oplossing te vinden, waardoor een commercial wel uitgezonden kan worden. De spot kan bijvoorbeeld worden aangepast, zodat de afzender wel duidelijk is. Of worden verschoven naar een later tijdstip, als er beelden of boodschappen in zitten die niet geschikt zijn voor kinderen.  

Ik heb een vraag of een klacht over een commercial.

Vind je dat een commercial in strijd is met wet- en regelgeving of met de goede smaak? Dan kun je een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie (RCC). Zij kunnen, als de klacht gegrond wordt verklaard, een aanpassing of stopzetting van de commercial eisen.

 

Natuurlijk mag je Ster ook altijd op de hoogte brengen van je zorgen. Dit kan via ster@ster.nl.

Specifieke soorten reclame

Hoe zit het met commercials van politieke partijen?

Voor politieke partijen is de vrijheid van meningsuiting zo mogelijk nog breder: politici moeten in een democratische rechtstaat bij uitstek in staat zijn zaken waar zij voor staan aan de orde kunnen brengen zolang dit niet strijdig is met de wet en de grondbeginselen van de democratische rechtstaat. Dit kan ook via commercials bij Ster.

 

Daarnaast hebben politieke partijen recht op gratis zendtijd bij de NPO, vastgelegd in artikel 6.1 van de Mediawet. Deze zendtijd – bekend als ‘zendtijd voor politieke partijen’ – wordt niet verkocht door Ster.

Hoe zit het met commercials van kansspelaanbieders?

Aanbieders van Kansspelen op Afstand (kort gezegd: de online casino's/online kansspelen) kunnen bij Ster niet adverteren. Dit geldt voor zowel televisie, radio als online.

 

Voor de overige kansspelen van vergunninghouders volgen wij vanzelfsprekend wet- en regelgeving. In de praktijk wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen zogenoemde "short odd" en "long odd" kansspelen. Een handig overzicht van de verschillende regels (met onder meer een uitsplitsing naar type kansspel) is terug te vinden op de website van de Nederlandse Kansspelautoriteit.