Hier kan je de antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Staat jouw antwoord er niet tussen? Neem gerust contact op!

speciale vragen naar aanleiding van de actualiteiten

VANWEGE DE CORONACRISIS WERKEN VEEL MENSEN THUIS. IS STER GEWOON BEREIKBAAR?

We doen er alles aan om je ook nu de service te bieden die je van ons gewend bent. We volgen de ontwikkelingen op de voet en zetten alles op alles om onze klanten en medewerkers te beschermen. Ster volgt daarom de maatregelen en richtlijnen van het RIVM nauw en heeft haar medewerkers opgeroepen om goed voor henzelf en hun naasten te zorgen en social distancing serieus te nemen. Dit houdt in dat alle medewerkers van Ster op dit moment vanuit huis werken. Vanzelfsprekend zorgen we voor goede bereikbaarheid en is jouw contactpersoon telefonisch of via de mail te bereiken.

IK VIND DAT EEN LOPENDE COMMERCIAL NIET PAST BIJ DE HUIDIGE SITUATIE. WAT KAN IK DOEN?

We snappen de zorgen die deze onzekere tijden met zich meebrengen en dat niet alle commercials passen bij de recente ontwikkelingen en/of de maatregelen die de overheid heeft genomen. Veel bedrijven zijn op dit moment bezig met de implicaties die het virus voor hun werkzaamheden en mogelijk ook voor hun campagne(s) heeft. Dit kan wat tijd kosten. Graag vragen we hiervoor je begrip. Bij blijvende, inhoudelijke klachten over campagnes kun je je richten tot de Reclame Code Commissie.

HET LICHT VAN DE CORONA-UITBRAAK HEB IK TWIJFELS OVER MIJN LOPENDE CAMPAGNE OF OVER HET INZETTEN VAN EEN NIEUWE CAMPAGNE. WAT NU?

We begrijpen dat de flexibele houding van Ster momenteel extra van belang is. Daarom hebben we verschillende stappen genomen om onze klanten in deze moeilijke tijd bij te staan, zo hebben we onder meer onze annuleringsregeling versoepeld.

Bij Ster staan we altijd klaar om je te helpen in het maken van keuzes en om mee te denken in oplossingen. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met een van onze accountmanagers.

algemene veelgestelde vragen

Ik ben scholier/student. waar kan ik informatie vinden?

We hebben een speciale informatiepagina voor scholieren en studenten.

Wat doet Ster?

Ster (Stichting Etherreclame) is verantwoordelijk voor de exploitatie van reclameruimte op de kanalen van de Nederlandse publieke omroep. Dat betekent dat we reclameruimte op tv, radio en de online kanalen van de NPO verkopen. Wij doen dit op een betrouwbare, professionele en verantwoorde manier binnen de richtlijnen van de Mediawet.

Wat zijn de verschillen met de commerciële omroepen?

De commerciële omroepen mogen 15% van hun zendtijd gebruiken voor reclameboodschappen. Ster mag 10% van de zendtijd van de NPO gebruiken voor reclame. Omdat de reclameblokken van Ster geen programma’s onderbreken, wordt in de praktijk ongeveer 7,5% van de zendtijd gebruikt voor reclame. Dat is dus de helft ten opzichte van de commerciëlen én niet programmaonderbrekend.

Daarnaast maken commerciële omroepen gebruik van non-spot advertising als product placement en sponsormogelijkheden. Ster mag die mogelijkheden niet bieden binnen de huidige Mediawet.

Wat vindt het Nederlandse publiek van reclame?

Reclame maakt deel uit van ons maatschappelijk leven. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de Nederlanders niet bereid is meer te betalen om de NPO reclamevrij te krijgen. Uit onderzoek met Ster AdMeasure blijkt dat slechts 18% van de respondenten heeft aangegeven een bepaalde reclame vervelend te vinden. Het Nederlandse publiek staat neutraal tot positief tegenover reclame.

Wat gebeurt er met het geld dat Ster verdient?

De inkomsten van Ster worden afgedragen aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ster draagt gemiddeld 180 miljoen euro per jaar af aan het ministerie. Deze inkomsten vormen een belangrijke en welkome aanvulling op de algemene begroting van de minister en de mediabegroting waarvan de publieke omroep wordt gefinancierd.

Waar kan ik mijn klacht over een reclame indienen?

De Reclame Code Commissie behandelt de klachten over reclames. Je kan zelf een klacht indienen via hun website.

Kan Ster mij commercials toesturen?

Zonder toestemming van de adverteerder mag Ster geen commercials toesturen. Ster houdt geen archief bij van commercials. Oude commercials kun je opvragen bij de adverteerder of bij Beeld en Geluid.

Heeft Ster materiaal van Loeki de Leeuw?

Geesink Studio heeft de rechten van Loeki de Leeuw. Ster heeft deze rechten niet. Daarom kunnen wij geen materiaal van Loeki maken, beheren of toesturen.