Hier kan je de antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Staat jouw antwoord er niet tussen? Neem gerust contact op!

Wat doet Ster?

Ster (Stichting Etherreclame) is verantwoordelijk voor de exploitatie van reclameruimte op de kanalen van de Nederlandse publieke omroep. Dat betekent dat we reclameruimte op tv, radio en de online kanalen van de NPO verkopen. Wij doen dit op een betrouwbare, professionele en verantwoorde manier binnen de richtlijnen van de Mediawet.

Wat zijn de verschillen met de commerciële omroepen?

De commerciële omroepen mogen 15% van hun zendtijd gebruiken voor reclameboodschappen. Ster mag 10% van de zendtijd van de NPO gebruiken voor reclame. Omdat de reclameblokken van Ster geen programma’s onderbreken, wordt in de praktijk ongeveer 7,5% van de zendtijd gebruikt voor reclame. Dat is dus de helft ten opzichte van de commerciëlen én niet programmaonderbrekend.

Daarnaast maken commerciële omroepen gebruik van non-spot advertising als product placement en sponsormogelijkheden. Ster mag die mogelijkheden niet bieden binnen de huidige Mediawet.

Wat vindt het Nederlandse publiek van reclame?

Reclame maakt deel uit van ons maatschappelijk leven. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de Nederlanders niet bereid is meer te betalen om de NPO reclamevrij te krijgen. Uit onderzoek met Ster AdMeasure blijkt dat slechts 18% van de respondenten heeft aangegeven een bepaalde reclame vervelend te vinden. Het Nederlandse publiek staat neutraal tot positief tegenover reclame.

Wat gebeurt er met het geld dat Ster verdient?

De inkomsten van Ster worden afgedragen aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ster draagt gemiddeld 180 miljoen euro per jaar af aan het ministerie. Deze inkomsten vormen een belangrijke en welkome aanvulling op de algemene begroting van de minister en de mediabegroting waarvan de publieke omroep wordt gefinancierd.

Waar kan ik mijn klacht over een reclame indienen?

De Reclame Code Commissie behandelt de klachten over reclames. Je kan zelf een klacht indienen via hun website.

Kan Ster mij commercials toesturen?

Zonder toestemming van de adverteerder mag Ster geen commercials toesturen. Ster houdt geen archief bij van commercials. Oude commercials kun je opvragen bij de adverteerder of bij Beeld en Geluid.

Heeft Ster materiaal van Loeki de Leeuw?

Geesink Studio heeft de rechten van Loeki de Leeuw. Ster heeft deze rechten niet. Daarom kunnen wij geen materiaal van Loeki maken, beheren of toesturen.