Wat doet Ster eigenlijk?

Ster (Stichting ether reclame) benut - professioneel en verantwoord - alle kansen op het gebied van exploitatie van de audio- en videocontent van de publieke omroep op tv, radio en online.

Wat zijn de verschillen met de commerciële omroepen?

De commerciële omroepen mogen 15% van hun zendtijd gebruiken voor reclameboodschappen. Voor Ster is dat 10%. Omdat Ster geen programma’s onderbreekt, komt het in de praktijk neer op ongeveer 7,5%. De helft dus t.o.v. de commerciële omroepen.
Daarnaast maken commerciële omroepen ook gebruik van non-spot advertising, zoals product placement en sponsormogelijkheden. Voor Ster is dat mediawettelijk niet toegestaan.

Wat vindt het Nederlands publiek van reclame?

Uit onderzoek blijkt dat 90% van de Nederlanders niet meer belasting wil betalen om een reclamevrije publieke omroep te krijgen. Reclame is deel van ons maatschappelijk leven. De Ster Gouden Loeki is populair en uit Ster AdMeasure blijkt dat slechts 18% van de respondenten aangeeft een bepaalde commercial vervelend te vinden.

Wat gebeurt er eigenlijk met het geld dat Ster verdient?

Ster draagt gemiddeld 180 miljoen per jaar af aan het ministerie van OCW. Deze inkomsten vormen voor OCW een belangrijke en welkome aanvulling op de mediabegroting waarmee de publieke omroep wordt gefinancierd. De inkomsten van Ster schelen de belastingbetaler veel geld.

Hoeveel kost een spotje?

Dat is afhankelijk van het aantal mensen dat op het moment van uitzending kijkt. We rekenen over het algemeen met de adverteerder af op het bereik dat een campagne in een bepaalde doelgroep genereert. Bekijk hier de dagschema's met de tarieven per seconde voor de verschillende reclameblokken op tv.

Programmeert de publieke omroep zodanig dat er meer Ster-geld wordt binnengehaald?

Nee, de publieke omroep programmeert onafhankelijk van Ster. De publieke omroep wil het totale Nederlands publiek bereiken. Zij is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse mediamarkt en concurreert met commerciële omroepen om de aandacht van het publiek, niet om de financiële opbrengst. Ster is hierin volgend.

Waarom adverteren bij de publieke omroep?

De NPO biedt een authentiek en kwalitatief aanbod waarmee adverteerders niet alleen brede maar ook smalle doelgroepen bereiken. Het bereik onder Nederlanders die relatief weinig tv kijken, is enorm.

Ik heb een klacht over een commercial. Waar kan ik die indienen?

De Reclame Code Commissie behandelt klachten over commercials.

Kunnen jullie commercials toesturen?

Zonder toestemming van de adverteerder mag Ster geen commercials toesturen. Ster houdt geen archief bij van commercials. Oude commercials kun je opvragen bij de adverteerder of bij Beeld en Geluid.

Hebben jullie materiaal van Loeki de Leeuw?

Ster heeft de rechten niet over Loeki de Leeuw. Deze liggen bij Geesink Studio.