Bereik miljoenen Nederlanders
Adverteren bij de publieke omroep
Gratis media-advies

In het eerste halfjaar van 2022 is de omzet van Ster gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Televisie, radio en online zijn in de eerste helft van 2022 samen goed voor 109,5 miljoen euro. Dit is 13% hoger dan in 2021, toen de teller na een halfjaar op 97,2 miljoen euro stond. Op televisie ziet Ster een groei van 11% en op radio een groei van 20%.  

De omzetgroei in het eerste halfjaar van 2022 is het gevolg van de gestegen vraag van bedrijven en organisaties naar reclame op televisie: Ster was in het eerste halfjaar op televisie zo goed als uitverkocht.
 
Frank Volmer, algemeen directeur van Ster: ‘De hoge vraag naar reclame rondom televisieprogramma’s van de NPO zorgt nú voor mooie omzetcijfers voor Ster, maar heeft een belangrijke keerzijde: de lineaire kijktijd, en daarmee de tv-reclamezendtijd, neemt af, terwijl terugkijken en video-on-demand blijven groeien. Omdat de tv-reclamezendtijd vermindert en Ster haar online ruimte niet commercieel kan exploiteren, zijn prijsstijgingen het gevolg. Vorig jaar rond deze tijd voorspelde ik een tariefstijging van 25% voor tv. Die lijkt momenteel uit te komen. Als de situatie niet verandert, sluit ik prijsstijgingen van meer dan 40% in 2023 niet uit. De consequenties van de beperkingen die Ster zijn opgelegd, zijn dus enorm: Ster wil toegankelijk blijven en campagnes volledig blijven uitzenden, maar dat wordt steeds moeilijker. Bedrijven en organisaties worden daar, tot onze spijt, nu al mee geconfronteerd en dat wordt alleen maar erger. Daar maak ik me grote zorgen over.

Online in 2022

De online omzet van Ster is in de eerste zes maanden van 2022 19% hoger dan in het eerste halfjaar van 2021. Dit is echter fors lager dan de online omzet vóór de ingang van de beperkingen in 2020. Sinds dat jaar mag Ster de online ruimte uitsluitend inzetten voor boodschappen van algemeen nut zoals culturele instellingen, maatschappelijke organisaties en goede doelen.

Radio stijgt met 20%

De radio-omzet van Ster laat voor het eerste halfjaar van 2022 een sterke stijging zien van 20% ten opzichte van 2021. Dit is onder meer te danken aan de prestaties van de radiozenders van de publieke omroep: NPO Radio 2 en ook NPO Radio 5 laten bijvoorbeeld mooie luistercijfers zien. Bovendien heeft Ster haar tarieven voor radioreclame – in tegenstelling tot die voor televisiereclame – begin dit jaar kunnen verlagen. Veel organisaties hebben hiervan gebruikgemaakt.

Het tweede halfjaar

De verwachting voor de tweede helft van 2022 is dat de groei van het eerste halfjaar blijft doorzetten. In de tweede helft van 2022 is er bijvoorbeeld veel sport te beleven bij de publieke omroep met de Tour de France, het EK en WK voetbal. Ook wordt verwacht dat de Top 2000 op NPO Radio 2 weer miljoenen luisteraars zal trekken. Ster heeft daarom vertrouwen dat de inspanningen ook in het tweede half jaar tot goede resultaten zullen leiden.

Persvraag naar aanleiding van bovenstaand bericht? Neem dan contact op.

Meer over Ster

Meld je aan voor Ster Focus: over de kansen voor jouw merk in 2023

Loeki de Leeuw

De impact van Loeki de Leeuw

Luistercijfers: NPO Radio 2 sterke tweede positie in 10+