Welk effect heeft een tv-commercial op ons brein? Heeft dezelfde commercial een ander effect wanneer deze op een ander tijdstip, ander reclameblok of een andere zender wordt uitgezonden? Als eerste in de markt heeft Ster dankzij de ontwikkelingen binnen ‘brain scanning’ de onderbewuste effecten van tv-reclames bestudeerd. We delen de belangrijkste bevindingen hier, het complete rapport is uiteraard op te vragen bij onze researchafdeling.

Brain scanning het effect van commercials

Uit onderzoek van Ster en neuromarketingbureau Neurensics blijkt dat effectieve commercials specifieke emoties oproepen in het brein.

Commercials zijn het meest effectief wanneer ze:

  1. 1. Emoties oproepen als verlangen, lust, verwachte beloning, vertrouwen en waarde (of directe beloning) oproepen
  2. Laag scoren op angst, boosheid, walging en gevaar

De invloed van tv-programma’s op een reclame

Ook een tv-programma heeft een sterke invloed op de verwerking van reclames. Een programma kan er namelijk voor zorgen dat de positieve emoties bij een tv-reclame toenemen en tegelijkertijd negatieve emoties afnemen. Een ander interessant resultaat: de hoeveelheid reclame op een avond (de reclamedichtheid), geen invloed op de effectiviteit van een commercial.

Positief effect herkenbaarheid logo’s

Tot slot koppelt ons brein een positief gevoel aan het zien van de logo’s van de publieke tv-zenders. Dit positieve effect straalt af op de commercials die op de zenders worden vertoond. En gevoel dat versterkt wordt naarmate men langer naar de zender kijkt.

Over de reclameonderzoeken van Ster

Ster doet al decennia onderzoek naar het effect, de impact en waardering van reclame. Alle onderzoeken hebben als doel om ons maar ook jou meer inzicht te geven in de invloed van reclame zodat commercials efficiënter en effectiever kunnen worden ingezet.. Ook kun je zelf jouw campagne testen met tools als AdScan en AdMeasure. Bespreek de mogelijkheden met je accountmanager of neem contact met ons op.

De research consult

Waardering werkt

Beats van Dr. Dre meest effectieve Super Dutch commercial

Het complete onderzoek ontvangen?

Neem contact op!

Meer weten?

Rick Hoving

projectleider innovatie
035-6725592 rick.hoving@ster.nl

Vul je naam in.
Vul een geldig telefoonnummer in.
Vul je naam in.
Vul een geldig e-mailadres in.